Priča o Manuelu

Manuel Jacmenović ornitolog je iz Zagreba, ali i svjetski putnik koji nam je putem video chata objasnio kako s malim budžetom možemo putovati svijetom. Njegovu priču kako i zašto se počeo baviti ornitologijom prenosimo u cijelosti.

 

“Sve je počelo sa mojih 8-9 godina, kada sam poslije velike opsesije gmazovima pogledao umjesto do tada u zemlju – u nebo. Ptice su uvijek bile tu iznad mene,posvuda oko mene, osjećao sam ih na jedan poseban, izniman način. Bio sam očaran njihovim perjem,vještinom leta, zanimalo me kako žive… i taj je interes bio sve veći.

Dok su druga djeca trčala na igralište, ja sam se družio s knjigom i potom odlazio u parkove koji su mi nudili uvijek svježi nauk o pticama. Ptice su ispadale iz svojih gnijezda, ja sam ih spašavao, iako tada nisam znao gotovo ništa o njima pa sam kombinirao znanje iz knjiga sa pitanjima koje sam postavljao uzgajivačima koji zapravo nisu znali puno o vrstama za koje sam ih pitao. Kako sam bio stariji, tako sam svoj život sve više usmjeravao prema istraživanju načina na koji bih mogao uspješnije spasiti, tj. othraniti koju pticu. Shvaćao sam ptice – ali i ptice su prepoznale mene. Kao da se stvorila neka čarobna povezanost nevidljivim nitima života. Ponekad su mi divlje ptice prilazile iz posve nepoznatog razloga:  nisam ih hranio ali vjerujem kako su osjetile da sam uz njih i da ih shvaćam. Bilo mi je žao svake ptice koja bi uginula i koju nisam mogao spasiti, ali potom sam se još više trudio da naučim zašto sam je izgubio, kako se to više ne bi dogodilo. Danas se aktivno bavim zaštitom ptica i vjerujem  da nakon 32 godine iskustva mogu reći da  spašavam ptice koliko mi to život dopušta. One su još uz mene i ja sam još uz njih.

Pokrenuo sam inicijativu i realizaciju prometnih znakova „Rode na cesti“ u svrhu zaštita roda koje se tijekom lipnja zadržavaju uz cestu i traže hranu.
http://ptice-birds.your-board.com/t978-poziv-za-ueljanjenje-u-drustvo-za-zastitu-ptica-i-prirode-eazma

Aktivno se bavim zaštitom ptica i prirode. Osnivač sam društva za zaštitu i promatranje ptica Čazma.

Bavim se umjetničkom fotografijom i preferiram makro fotografiju,floru i faunu. Snimam dokumentarne filmove o prirodi u vlastitoj produkciji Falcon.

Otvorio sam stranicu na Facebooku koja je isto tako savjetodavna i bavi se spašavanjem ptica s nazivom POMOZIMO PTICAMA i ORNITOLOSKI FORUM.

Prirodoslovac sam i ornitolog, član društva za zaštitu i promatranje ptica Hrvatske od 1990.U sokolarskom sam društvu iz Petrinje, te sam uzgajao ptice pjevice europske faune i mekokljunce. Bavio sam se i papigama manjim i egzotama.

Izrađujem kućice i duplje u svrhu nadomjestka za prirodne duplje i gnijezdilišta.

Ulažem napore za izradu hranilišta za ptice zimi,i njihovo održavanje jer su od ključnog značaja za opstanak ptica. Srcem i duhom sam aktivist i borac za prava divljih životinja te zaštitnik vrsta i staništa.

Spašavam ptice educirajući ljude i održavajući radionice. Snimam dokumentarne filmove o pticama pokraj gradova ne bi li približio ljudima raznolik ptičji i uopće prirodan svijet koji možda ni ne vide tako blizu sebe.”

Manuel Jacmenović