Kampanja Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, Mreže mladih Hrvatske i Matice hrvatskih sindikata #vrijedimviše

Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Mreža mladih Hrvatske i Matica hrvatskih sindikata pokrenuli su kampanju #vrijedimviše kojom žele ukazati na problem potplaćenosti mladih i loš sustav stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa. Razloge pokretanja ove kampanje prenosimo s facebook stranice  “Vrijedim više” koju možete pronaći na adresi https://web.facebook.com/vrijedimvise/

 

“U vrijeme kada je vidljiv izlazak iz krize, nezaposlenost je i dalje jedan od ključnih problema u Hrvatskoj. Prema svim statistikama i dalje smo pri vrhu po nezaposlenosti u Europi, a posebice kada je riječ o nezaposlenosti mladih i njihovom položaju na tržištu rada. Upravo zbog nedostatka osnovnih uvjeta za dostojanstven život, kao što je kvalitetno radno mjesto, sve više mladih nalazi se u situaciji da se ne mogu osamostaliti se i svojim radom osigurati „normalan život“.
Nezaposlenost i nedostatak kvalitetnih radnih mjesta, te neperspektivna budućnost, uzrokovali su veliki porast iseljavanja iz Hrvatske u proteklih nekoliko godina.
Nedostatak kvalitetnih i smislenih politika, koje bi stvorile zdravu okolinu i temelje za prosperitet tržišta rada, mogao bi za posljedicu imati ne samo nezaposlenost pojedinca, već i promjenu demografske slike Hrvatske, te ugroziti razvitak cjelokupnog hrvatskog društva.
Primjer nedostatka smislenosti politika najbolje se ogleda u mjeri aktivne politike zapošljavanja – Stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa (SOR), koja je, već je sada vidljivo, u potpunosti istisnula ostale oblike rada, a prvenstveno pripravništvo, te je postala jedina prilika mladima za ulazak na tržište rada. Osobe koje pristupe mjeri nemaju nikakva radna prava te dobivaju naknadu od 2.620 kn. To je mjera koja izravno utječe, kratkoročno i dugoročno, na smanjenje cijene rada, te onemogućava ionako zapošljivim osobama pristup kvalitetnom radnom mjestu. To je mjera koja ne cijeni znanja i sposobnosti mladih osoba, dok ta ista znanja i sposobnosti cijene poslodavci u inozemstvu.
Inicijativa Vrijedim više bavi se osvješćivanjem javnosti, Vlade i političkih elita o problemima mladih i svih ostalih u nepovoljnom položaju na tržištu rada. Ovo je s jedne strane apel i zahtjev za stvaranjem kvalitetnih radnih mjesta s kojima je moguće osigurati osnovni životni standard svim osobama u Hrvatskoj na tržištu rada, dok je s druge strane, ovo opaska i kritika politikama koje su vođene od strane kako bivših Vlada, tako i sadašnje Vlade.
Pokažimo da želimo kvalitetna radna mjesta, pokažimo da želimo da se naš rad cijeni, pokažimo da želimo pripravništvo, a ne SOR, pokažimo da želimo veće plaće, a ne naknade, pokažimo da smo osposobljeni za rad, pokažimo da želimo ostati i raditi u Hrvatskoj!
Upravo zbog toga recimo #VRIJEDIMVIŠE!
Podijelite hashtag #vrijedimviše, zajedno sa svojim dosadašnjim iskustvima, kao i svojim željama, očekivanjima i razmišljanjima o tržištu rada. Izrazite se slikom, riječima, ili na bilo koji drugi način. Recite zašto mislite da vrijedite više, i pozovite svoje prijatelje da i oni to učine.
Pokažimo zajedništvo, snagu i želju za boljim sutra. Pokažimo da Hrvatska može i mora bolje.”