Predstavljanje novih EVS volontera Udruge IKS!

U Petrinju je tijekom rujna došlo šest novih stranaca – EVS volontera Udruge IKS. U iščekivanju još jedne volonterke iz Armenije, naši novi EVS volonteri žele se predstaviti javnosti kako bi ih zajednica bolje upoznala i saznala nešto o njima. 

Evo kako su se predstavili i što su odlučili podijeliti s vama!

David (23), Španjolska

Pozdrav! Ja sam David, imam 23 godine i dolazim iz glavnog grada Španjolske, Madrid. Možda se pitate što radim u Petrinji – u mojoj glavi je puno projekata, a ovo je još jedan od njih, godinu dana u Petrinji. Ako me život voli, pričekat će dok završim ovaj projekt! Prije dvije godine imao sam plan – bio sam spreman ići volontirati 15 mjeseci u Nikaragvu, no kako to ide, stvari su se zakomplicirale i život je imao drugi plan za mene. Od tad sam se pripremao na nešto novo, izlazak iz svoje zone sigurnosti, odlazak iz svoje zemlje, upoznavanje drugačije stvarnosti – želim vidjeti svijet i dati najbolje od sebe onom tko to želi. Zato se želim zahvaliti Udruzi IKS i svojoj organizaciji Mundus što su mi pružili ovu priliku. Za sve koji me još nisu upoznali – pozivam vas da svratite do IKS-a i pridružite se aktivnostima na kojima svi radimo kroz svoje projekte i uživate u životu u našoj zajednici! Veliki zagrljaj od Španjolca izgubljenog u Hrvatskoj!

Darta, (19), Latvija

Bok! Moje ime je Darta i dolazim iz zemlje koja ima upola manje stanovnika nego Hrvatska, ali duplo više snijega zimi – iz Latvije. Dolazak ovdje je bio teška odluka, ponajviše zbog toga što sam morala uvjeriti svog djeda i baku da volontiranje ne znači uvijek odlazak u daleku zamlju kako bi pomogli nekome, negdje. Za mene EVS koji sam odabrala znači mogućnost da „odrastem“ i napredujem kao osoba, radim stvari koje volim i steknem nova znanja i vještine. Volim raditi na projektima u koje vjerujem, projektima koji će napraviti pozitivnu promjenu. Volim kuhati, jesti (sviđa mi se hrvatska hrana!), čitati o zmajevima i sanjariti o putovanjima. Nadam se… Odnosno, znam da će ova godina biti puna avantura, izazova i novih iskustava. Spremna sam ovu godinu u Hrvatskoj živjeti punim plućima i potruditi se najbolje što mogu! Vaša ljubiteljica krumpira i zmajeva – Darta.

Iuliia (25), Rusija

Bok! Ja sam Iuliia i dolazim iz Rusije. Završila sam ekonomski fakultet, a na zadnjoj godini fakulteta 6 mjeseci sam volontirala i sudjelovala u organizaciji raznih događanja. Nakon toga sam radila u struci – u tvrtci koja proizvodi avione. Moja najveća strast su putovanja. Na svijetu postoji toliko zanimljivih mjesta za vidjeti! Volim da su moja putovanja više od „standardne“ udobnosti hotelske sobe i boravka na bazenu. Od 2014. Sudjelovala sam u nekoliko kratkotrajnih volonterskih kampova kad bih ulovila slobodnog vremena. To je zaista cool stvar – radiš otprilike 6 sati dnevno i upoznaješ ljude iz različitih dijelova svijeta, upoznaš lokalnu kulturu, vidiš stvari koje turisti obično nemaju priliku i naučiš puno novih stvari. Sada sam ovdje, u Petrinji, želim putovati i naučiti nešto, i bit ću jako sretna ako kroz svoj boravak na EVS-u doprinesem ovoj zajednici!

Amrei (20), Njemačka

Moj omiljeni zadatak na samom početku moje Europske Volonterske Službe bio je „kreativni nered“ koji je zidove IKS-a učinio raznobojnijim. Bila je to vježba, a ispao je dobar posao! Nadam se da će i u budućnosti biti sličnih prilika jer bih voljela ovo ponoviti! Darta i ja smo bile slobodne koristiti našu maštu u nešto većem okviru nego inače. Kako je ovo bio kreativan, umjetnički zadatak, mogu reći da je povezan s projektom na kojem radim – „Puppet theatre – A fair play“. Došla sam u Hrvatsku jer sam željela iskoristiti nešto novo i drugačije, što se i dogodilo već u prvih mjesec dana. Sviđa mi se mogućnost da svoje uživanje u kreativnom radu i umjetnosti spojim s upoznavanjem mnogo zanimljivih ljudi!

Francisco (28), Španjolska

Bok svima! Ja sam Fran Sacramento, zapravo je to moje umjetničko ime kad pišem. Smatram se kreativnim i pristojnim mladićem koji želi napraviti pozitivne promjene svuda u svijetu svojim doprinosom. Kako? Putovanjem i pisanjem priča kojima pokušavam prenijeti osjećaje i inspiraciju. Volim kad se drugi osjećaju dobro – tako sam i ja sretniji. Vjerujem u važnost neformalnog učenja, slobodom i mudrošću koju možemo steći iskustvom van svoje zone udobnosti. Neovisan sam, ali uvijek uživam u dobrom društvu. Mislim da je moja najbolja osobina osjećaj za moralnost i pravdu. Kratkotrajni EVS u Nizozemskoj u multikulturalnom centru gdje sam bio podrška volonterima, kao i ovogodišnje volontiranje u Belgiji gdje sam radio s osobama s invaliditetom bili su prekrasno iskustvo koje me naučilo spojiti svoje snage sa slabostima. Po mom skromnom mišljenju, sve jake osobe nekad su bile slabe i svi nas mogu puno naučiti o životu. Je li ovo sve što imam za reći o sebi? Nije! Radim na projektu „Puppet theatre – A fair play“, a cijeli život smatram projektom, socijalnim eksperimentom. Potrudit ću se da dam sve od sebe u radu na projektu, s mojom partnericom na projektu, koordinatorici i cijeloj organizaciji, svima koji će sudjelovati u projektu, kao i novim nezaboravnim prijateljstvima koja ću sklopiti u Hrvatskoj. Hvala i pozdrav od Frana!

Deniz (30), Turska

Jeste li ikad čuli za izraz „Armchair General“? Generali iz fotelja. Da, ja sam jedan od njih. Moje ime je Deniz, dolazim iz Istanbula. Možete provesti život igrajući razne strateške igre, a ja sam to rano shvatio i iz tog razloga studirao strategiju digitalnog oglašavanja. Sad sam ovdje na projektu digitalnih medija. I ovim putem vas želim zamoliti da pratite naše objave!