Invest in young people – the GLUE Project

Udruga Argonauta ljetos je provela projekt razmjene mladih “Invest in young people – the GLUE Project”, a rezultate donosimo u nastavku teksta.

Nedavno smo objavili promotivni video projekta i prvi e-bilten o volonterstvu. Slobodno zavirite na linkove i proširite činjenice o volonterstvu te dobre vibracije koje smo skupljali tijekom glavne aktivnosti u Murteru!

Razmjena mladih “Invest in young people – the GLUE Project” provedena je od 29. rujna do 10. listopada 2017. u Murteru. Projekt je omogućio grupi od 40 nezaposlenih mladih iz Hrvatske, Makedonije, Rumunjske, Turske, Portugala i Bugarske da se okupe i zajedno uče o volonterstvu i koristima koje iz njega proizlaze za pojedinca i društvo u cjelini.

Glavna tema projekta obrađena je putem različitih metoda neformalnog učenja, iskustvenog učenja, igrama igre uloga, timbilding aktivnostima, analizama studije slučaja, razmjenom iskustva kroz radionice i rasprave koje su sudionicima omogućile da nauče više o volonterstvu I ulozi volontera koji postaju sila koje povezuje zajednicu. Tijekom projekta mladi sudionici stekli su vještine koje će im u budućnosti biti potrebene na tržištu rada, uspostavili su veze između kultura I ljudi, naučili kako volonteri mogu pomoći da postanemo “uključivo” društvo. Projekt je omogućio mladima da prakticiraju i razvijaju set vještina kao što su prezentiranje u javnosti, online istraživanje, rješavanje problema, rad u timu, komunikaciju I socijalne vještine, potrebne da bi se pobojšali svoju zapošljivost.

Naša je međunarodna grupa sudionika imala priliku dizajnirati i organizirati 4 lokalne volonterske akcije u Murteru i kroz njih iskusiti volontiranje. Eko akcija čišćenja plaže; oslikavanje zida u dvorištu vrtića, omaganje starijim osobama u radu u masliniku i prikupljanju ogrijeva te volontersku akciju obnove suhozida na arheološkom nalazištu Colentum u Murteru. Kroz ove akcije sudionici su povećali svoje samopouzdanje, poboljšali sliku o sebi I osobno zadovoljstvo tako što su poklonili svoje vrijeme za dobrobit zajednice (djecu, starije, prirodnu i kulturnu baštinu).

Tijekom projekta provedena su i dva studijska posjeta. Sudionici su posjetili udrugu Most u Splitu gdje su mogli vidjeti kako jedna udruga u Hrvatskoj radi s volonterima na dnevnoj bazi te kakve volonterske akcije organiziraju u Splitu, te koje koristi proizlaze iz njihovog rada za svoj ekorisnike i lokalnu zajednicu. Sudionici razmjene također su posjetili Centar za odgoj i obrazovanje Juraj Bonaći gdje su se družili s djecom i mladima s poteškoćama u razvoju te se upoznali s radom centra i njihovim načinom rada s volonterima.

Facebook kampanja:

U follow up fazi započela je kampanja na društvenim mrežama kojom su sudionici razmjene htjeli podići svijest šire javnosti o koristima volontiranja. Tako smo zainteresirali i druge mlade u svim uključenim zemljama, sakupljali fotografije s porukama o razlozima volontiranja I objavili ih na Facebook stranici projekta na Međunarodni dan volontera.

Kampanja “Ja volontiram jer…” je još u tijeku (trajat će do 28. veljače 2018.) i možete joj se pridružiti i vi na način da nam pošaljete sliku sebe i/ili svog prijatelja/ice koji/a drži papir na kojoj je napisana osobna poruka o razlozima zbog koje neko volontira, na email adresu: mail@argonauta.hr ili direktno porukom na facebook stranici projekta: The GLUE project